Lezing over Woede en Vergeving volgens Martha Nussbaum

Martha Nussbaum, filosofe
Lezing over Woede en Vergeving volgens Martha Nussbaum

Op woensdag 21 februari 2018 verzorgt Leen Bosgra een lezing over de begrippen woede en vergeving in het denken van Martha Nussbaum. De lezing wordt gehouden in het kerkelijk centrum De Herberg, Markt 3 te Cuijk en begint om 20:00 uur.

Martha Nussbaum is een Amerikaans filosofe en hoogleraar rechtsfilosofie en ethiek aan de Universiteit van Chicago. Ze is met name geïnteresseerd in klassieke filosofie, politieke filosofie en ethiek.

Zij heeft zich altijd beziggehouden met de deugden die nodig zijn voor een leefbare samenleving. Daarbij heeft ze aandacht voor emoties die mensen eigen zijn. Woede is er één van en volgens haar is dat een energie die veranderingen kan bewerkstelligen. De laatste jaren komt ze met een ander geluid: woede heeft vergeving nodig als tegenwicht. Ze vindt onder meer inspiratie in de christelijke traditie en werkt die uit op een actuele manier.

Leen Bosgra is theoloog en filosoof. Hij is geen onbekende voor de gemeenteleden in Cuijk. Hij heeft daar gewoond en heeft in het verleden al lezingen verzorgd, bijvoorbeeld over het gedachtegoed van prof. dr. Kuitert. De afgelopen jaren was hij protestants predikant in Brussel. In september 2017 is hij met emeritaat gegaan.