Oecumenische gespreksgroep: De bijbel en mindfulness

De bijbel en mindfulness
Oecumenische gespreksgroep: De bijbel en mindfulness

Wie in wikipedia opzoekt wat mindfulness(-training) is vindt daar onder andere de volgende omschrijving:
  • de mindfulness-training om mensen te leren meer bewust te leven en anders om te gaan met stress, gedachten en emoties.
  • een vorm van meditatie waarin men zich op een niet-reactieve manier bewust is van de fysieke en geestelijke sensaties en situaties van het moment ("Een zachtmoedige relatie aangaan met wat er zich nu aanbiedt"): bewuste aandacht.

Op 20 augustus 2016 stond er een artikel in het dagblad Trouw met de titel:

‘Mijd zelfhulpboeken, zegt psychologieprofessor Brinkmann: ze maken je narcistisch’. In dit artikel laat Brinkmann zien dat we juist veel meer behoefte hebben aan relaties met andere en de gemeenschap waartoe we behoren.

Voor Ton van Brussel was dit artikel een extra zetje om mindfulness eens te bezien in het licht van de Bijbel. Volgens hem zijn er namelijk genoeg vindplaatsen in met name het Nieuwe Testament te vinden, waar Jezus niets anders doet dan leren om te gaan met het leven van alle dag.

Om alle misverstanden te voorkomen: de bijeenkomsten zijn geen training, al wordt er wel nader kennis gemaakt met een zevental aspecten van mindfulness.